Skip to main content

M.E.R.E.K.A

asalamualaikum !
heeee... xtau nak mula mcmna.. sebenarnya aku memang niat nak tulis blog pasai MALAUN ni dah lama dah.. tapi masa x mengizinkan sebab aku memang niat nak tulis tu spesifik pada setiap sorg yang ada dalam geng "malaun sintok" 
TAPI
untuk kali ni aku nak fokus tentang kejadian baru-baru ni yang mungkin lawak kalau orang lain dengar.. pengalaman aku yang "kena cabut kuku" sebab "terkepit pintu"
x yah gelak k! sakit gilaaa ya Allah... 

and dari sakit tu aku belajar banyak benda.. serius... BANYAK :)
and salah satunya about F.R.I.E.N.D S.H.I.P

OKAY! KITA MULA!
BISMILLAH..

ini lah SAHABAT SAYA di UUM yang paling terbaik in sya Allah..

nak mula dari sapa dulu ek?
okay ina cita skit apa yang jadi dekat ina k..
mula jari ina terkepit pintu kereta and mmg sakit sangat-sangat.. and kena cabut kuku.. and depa ni ada sepanjang proses jari tu nak makin okay and depalah yang banyak tlong sebab pergerakkan ina sangat terbatas..
semua benda banyak yang x boleh nak buat sendiri..
nak makan kena mintak tolong orang carik2 isi ayam ka ikan ka..
and yang selalu tolong ina untuk nk mudahkan ina makan is YUSRINA AMIRA! sebab dia ni memang peneman makan ceq yang paling setia... pastu dia gadoh "ina x gemuk, yus yang dok gemuk!" hahaahah gadoh2 pon telan juga...
tq so much yus tolong ina banyak sepanjang jari ina masalah.. yus bukan ja tolong ina waktu nak makan.. dia teman ina nak p cuci luka dekat PKU (Pusat Kesihatan Pelajar)
kami naik bas p cuci luka then balik..
pastu setiap pagi nak p kelas and p exam yus yang akan tolong ikat rambut ina.. sebab ina x boleh nk ikat rambut sendiri jari mmg x kuat and sakit.. luka pulak berbalut lagi waktu tu.. so yus macam siapkan anak dia waktu pagi sebab kena sikat rambut ina and ikat.. :)
and tq tengah2 malam buta teman ina p hospital Jitra sampai pkul 2 pagi... sampai tertidur dalam kereta.. 

next! FARAH LIANA
farah tq so much teman ina yang x reti bawak moto ni.. farah lah yang bawak ina nk settle pemohonan jawap exam bertaip di HEA.. kami merempit p HEA untuk hantar surat pemohonan untuk mintak nak jawap exam bertaip sbb ina x boleh nk tulis waktu tu and exam semua perlu tulis esei yang sangat panjang.. and farah tlong ina angkt barang yang berat.. i will alwys remember tht !
and dia juga la yang nanti pot pet2 x leyh makan tu x leyh makan ni sbb luka x kering lagi.. dah mcm berpantang dah... hahaha

next! ANISAH RUSLI!
hai jebon! minah ni lagi lah annoying! tq so muchhh sbb teman ejina p hospital tengah pagi buta, tanya mama dia mcmna kalau kuku jd mcmtu nak buat apa? siap tnya cousin dia lagi sakit tak kalau cabut? hahaha.. siap call kawan kami yang pernah sakit kuku juga tanya nk kena buat apa.. 
and up kami kena p hospital sbb nk check..
and aku ingt lagi waktu aq demam teruk and astma tu,. and waktu semua trun pasang khemah untuk fmly day perkap, aku degil juga nk p walaupun x sihat.. and tiba2 hujan trun lebat sangat.. tapi semua kawan-kawan kami redah ja hujan untuk pasang khemah. and i'm so touching tngok benda tu.. and aku pn gagah lah bagun juga untuk  tolong sbb x sampai hati nak duk saja.. then semua orang halau aku masuk khemah and one of them is YOU.. and ampa langsung x bgi aku buat apa pon!
pastu waktu nk practice perbarisan, aku g pelan2 pujuk ag.. sbb antara semua yang paling keras kepala  kn bg is ag.. so aku ingt pujuk ag aku boleh la join.. tapi hampehhhh "x pyah ina ag dok ja, nanti lagi teruk!" -.-"

RASYID! 
mamat ni mmg sweet dengan semua orang.. walaupun perangai menyakitkan hati!
dia lah yang tengah malam drive bawak ina p hospital Jitra tnggu sampai ke pkul 2 pagi... and waktu tengah tunggu tu ina dah mmg x tahan sangat sakit.. dia p masuk wad kecemasan and jumpa DR mintak ubat tahan sakit and ambek air dalam cup untuk ina makan ubat..
pastu dia lah yg drive balik.. 
bila dia tau ina exam di HEA and mmg x dak bas yang akan lalu situ, Rasyid siap suruh ina ambek keta dia and drive p exam setiap hari.. padahal dia sngt syg keta dia and bukan snang nk bg "bibah" dia tu org lain bawak.. tapi mcm ina ckp la luar ja nampk mcm penyamun dia ni.. hati baikk hahaha

DIYANA RAHIM!
dia ni sejenis campak lah kt mana pon dia ni jenis yang akan serikan keadaan.. perangai gila dia yang annoying dan dia mmg bangga dengan peragai gila dia tu hahaha
tapi bila stress dia lah org yang paling x pndai cover kalau dia stress.. boleh nampak muka dia monyokkk sebatu..
tpi dalam ganas2 dia ni.. waktu aku demam tu dia beli kan aku "cool fever" .. masuk2 keta dia bgi kt aku "nah ejina hadiah!" 
haha sweet jaa.. and dia juga lah yang gagah ajar ina cara nk tulis guna jari yang lain..
kami siap practice sama-sama macamna nak tulis.. and depa pon tulis ikut cara baru hahaha.. ina simpan lagi kertas2 yang ina tulis waktu jari sakit tu.. mmg huduh gila.. dah la kalau x sakit pn dah huduh dah 


banyak benda yang boleh nak berceloteh pasai depa ni.. tapi tunggu final semester 7 ni lah..  baru syahdu sikit maaaa... 
BTW tq ya Allah for all of this,..
<3

with love ~eana~




Comments

Popular posts from this blog

😊

Bila berkata mengenai perasaan orang sering melihat aku kuat..
Mereka merasa aku jarang menangis dan mampu teguh segala pendirian..

Disebalik setiap keputusan..
Mereka tidak tahu rahsianya..
Berbulan aq menanggung segalanya..
Aku simpan dan luah hanya pada DIA..
Aku pendam dan pujuk hati mempersalahkan diri sebelum aku lihat salahnya dia..

Aku cuba sedayanya untuk terlihat bahagia..
Aku cuba.. sungguh aku cuba..

Aku terima bukan saja2.. ikhlas dari hati kerana DIA..

Keputusan yang aku ambil bukan akan buat aku tertawa.. sungguh aku mahu hanya ketenangan.. dan sungguh aku mahu adalah untuk merasa kau ada..

Sia-sia dekat namun hilang..
Mungkin persahabatan ini penawar segalanya..
Aku yakin dengan ketentuanNYA.  Akan tiba masa untuk Allah menjawab segalanya..

Aku serah segalanya kepada DIA..

Allah telah atur segala perjalanan dan perancangan NYA..

Disini Allah menguji keyakinan kita kepadaNYA..

Jangan kuatir doa aku untuk mu sentiasa ada..
Aku perlu kuat demi kebaikan kita..
Dan bukan s…

:)

dalam berjuta yang datang, kau tak akan tahu mana yang kekal dan mana yang hanya Allah hadirkan sementara.. dalam yang paling kau gengam cermat kerana merasakan ia terlalu berharga, mungkin akan tiba masa kau perlu buka gengaman dan lepaskan ia untuk yang lebih layak... kau x akan tahu bila masa akan bertemu kembali selepas terjadinya satu perpisahan.. siapa sangka  insan yang hari-hari kau cari, suatu hari akan pergi jauh dari sisi..
kenangan ketawa bersama mungkin hanya satu memori.. berjumpa kembali? mungkin hanya tinggal satu janji yang belum pasti..
lumrah hidup.. tiada yang kekal..  jika aku diberi pilihan di akhirat untuk tinggal bersama beratus bidadari yang akan melayan aku itu dan ini, aku masih berdoa untuk mampu ketemu kembali sahabat-sahabat aku di dunia ini.. jika aku punya cara untuk aku lakarkan sayang aku pada mereka,. maka tinta yang ada tidak akan cukup untuk melukiskan rasa..
ya Allah aku tidak mampu untuk menemani mereka selamanya.. dibawah peliharaan MU, redhai …

Tercemar berjuta kenangan hanya kerna satu kesalahan..

tercemar berjuta kenangan  hanya kerna satu kesalahan..
saudara,  jika kita sedar bahawa kebahagiaan dan kesakitan yang pernah atau sedang kau rasa itu adalah atas kehendak tuhan mu.. maka engkau tidak akan mudah menghukum seperti ini..
saudara.. jika kau faham dan yakin dengan takdir yang telah Allah catatkan.. masa yang kau ambil untuk memaafkan akan lebih singkat.. dendam yang kau bawa lama itu akan makin luntur... amarah yang kau gengam itu akan makin padam..
yakin lah... kau akan dan pasti akan perolehi ketenangan yang lebih damai.. malah kau akan lebih dikagumi oleh yang menyakiti mu.. kerna kekuatan yang kau mampu pikul adalah lebih besar..
jika Allah berkata bahawa  "Aku tidak menguji hamba ku diluar kemampuannya" maka apa lagi yang kau ragukan tentang kemampuan mu.. adakah janji Allah itu, masih belum cukup untuk membuatkan kau yakin? maka dengan siapa bisa kau sandarkan rasa keyakinan yang tinggi melebihi Rabb mu?
lepaskan sakit mu... Lepaskan ia...
pejam mata mu …