Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

aku untuk DIA

Dalam kesamaran aku mencari tiada arah tiada petunjuk namun aku yakin dengan janji bahawa DIA maha mengatur
Walau hati kadang tertanya apa kesudahan dan pengakhirannya naik turun rasa sayang dan cinta  kerna ianya hanya pada manusia
Aku takut berdepan dengan rasa kerna mungkin akal mendahului anganku realiti hidup rencatkan keseronokkan cinta hingga aku menarik tali layang dari terus terbang tinggi mengejar mimpi 
Aku terus dilamar dan disapa dia dan dia namun hati tiada lagi rasa walau rasa yang aku cari entah apa dan bagaimana namun aku yakin kudratNya lebih dari segala
Tidak mustahil ketentuanNYA aku berakhir tanpa siapa  namun aku yakin hikmah akan meyapa  siapa yang redha dan percayakan DIA

M.E.R.E.K.A

asalamualaikum ! heeee... xtau nak mula mcmna.. sebenarnya aku memang niat nak tulis blog pasai MALAUN ni dah lama dah.. tapi masa x mengizinkan sebab aku memang niat nak tulis tu spesifik pada setiap sorg yang ada dalam geng "malaun sintok"  TAPI untuk kali ni aku nak fokus tentang kejadian baru-baru ni yang mungkin lawak kalau orang lain dengar.. pengalaman aku yang "kena cabut kuku" sebab "terkepit pintu" x yah gelak k! sakit gilaaa ya Allah... 
and dari sakit tu aku belajar banyak benda.. serius... BANYAK :) and salah satunya about F.R.I.E.N.D S.H.I.P
OKAY! KITA MULA! BISMILLAH..
ini lah SAHABAT SAYA di UUM yang paling terbaik in sya Allah..
nak mula dari sapa dulu ek? okay ina cita skit apa yang jadi dekat ina k.. mula jari ina terkepit pintu kereta and mmg sakit sangat-sangat.. and kena cabut kuku.. and depa ni ada sepanjang proses jari tu nak makin okay and depalah yang banyak tlong sebab pergerakkan ina sangat terbatas.. semua benda banyak yang x…

HIDUPKAN RASA ~

sungai akan kering tanpa hujan,. begitu juga dengan akal, ianya akan kering tanpa ilmu, hati akan kering tanpa iman, basahkan ia dengan zikrullah..
tapi mampu kah dengan berzikir saja kita dapat merasa kemanisan dalam beriman? ini pendapat ina saja berdasarkan pengalaman sendiri yang jahil ni..
ina akan rasa kemanisan dalam berzikir apabila kita memahami makna zikir , memahami makna zikir? contoh? Allahuakhbar, Allah maha besar? SubhanaAllah , maha suci Allah? Lailahailla , tiada tuhan selain Allah?  makan tersebut kita semua muslim seharusnya telah pon memahami dan mengetahuinya, namun yang lebih penting dari itu ialah apabila kita berzikir dengan timbulnya rasa KEINSAFAN dalam diri kita.. maksud? 
maksudnya , ina akan betul-betul merasai dalamnya zikir apabila ina dapat satu ilmu baru , contoh dengan baca kisah-kisah Wali Allah , para sahabat, apabila ina baca , dan rasa diri terlau kerdil dan jahil, terlalu hina dan jauh beza dengan mereka.. dari situ akan timbul satu rasa yang san…